korona, yrittäjyys

Vitun Korona (Covid-19)

Elämme vaikeita aikoja. Nämä ovat vaikeita aikoja kaikille, mutta erityisesti pienyrittäjille. Ja mä tarkoitan nyt pienyrittäjillä itsensä työllistäjiä tai yhtä ihmistä palkkaavia. He ovat niitä, joihin tämä iskee rankimmin. Tämä on jotain niin käsittämätöntä, että kukaan ei ole voinut tällaiseen varautua.
Suurelta osalta yrittäjistä lähti koko kevään ja mahdollisesti kesän työt yhden illan aikana. Ei ole myöskään mitään mikä korvaa tulojen menetykset yrittäjältä tai kivijalkaliikkeeltä ikinä missään tilanteessa. Ei ole vakuutusta ja se saatanan Yel ei ikinä auta mitään. Sitä on vain pakko maksaa ja suurin osa maksaa minimin, koska itse säästämällä omaa eläkettään varten saat paljon enemmän. (avaan Yeliä paremmin artikkelissani Yel).
Välillä mietinkin, että mitähän ne vakuutuksetkaan edes korvaa. Jos esimerkiksi teet työssäsi jonkun virheen ja haet vakuutuksesta apua tähän, kyllä vakuutus korvaa MUTTA omavastuu on 500€. Joo, tiedän että se on pieni summa huomioon ottaen jos oikeasti jotain sattuu ja joudut paljonkin korvailemaan, mutta kyse on yleensä pienistä asioista, joissa 500€ ei edes tule täyteen. Harvalla myöskään on ”jos jotain sattuu”-rahaa jemmassa, vaikka pitäisi.
Kaikki viivan alle jäävä raha on toiminimiyrittäjälle hänen rahaa, kunnes tai jos se käytetään yritykseen.

Kuten jo sanoin, vaikeat ajat kaikille edessä. Itse kuitenkin olen onnekas tämän kaiken keskellä. Mulla ei ole lainaa, mun oma vuokra on kahdelle hengelle huokea, auto on maksettu, ei ole lapsia ja mulla on sukan varteen säästössä ”jos jotain sattuu”-rahaa. Ryhtyessäsi yrittäjäksi sinun on sisäistettävä asia, että rahaa on oltava säästössä, koska ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. Toki tuo  pätee myös ihan peruselämään ja jonkinlaista säästöä kannattaisi olla sukan varressa pahan päivän varalle. Summathan näissä ovat sitten hiukan erilaisia…
Vaikean paikan edessä pystymme myöskin elämään avomieheni tuloilla ja hänellä on myös irtisanomissuoja, joten hän olisi viimeisiä tämän kaiken lomautuksien ja irtisanomisien keskellä. Tämän lisäksi liiketilamme vuokranantaja on ehkä maailman ihanin ihminen ja tuli vastaan vuokrassa näinä vaikeina aikoina. Hän myöskin varmasti ymmärtää, että jos irtisanoudumme, on hänen mahdoton saada tilalle ketään ehkä jopa vuosiin.

Musta tuntuu, että mä vaan katson joka ilta kun kaikki kaatuu ja odotan hallituksen päätöstä, että kaikki kauneussalongit pitää laittaa kiinni. Toivottavasti emme kuitenkaan siihen ikinä tule. Tai no, en mä edes tiedä olisko se välttämättä niin huonokaan asia saadaksemme tämä virus hetkeksi kuriin. Tämä limbotila on varmasti myös monelle erittäin vaikea. Asiakkaat kaikkoaa tai uusia varauksia ei tule, mutta töissä pitää silti käydä ja yrittää jotain. Nyt jos koskaan punnitaan yrittäjien sinnikkyys ja yrittäjähenkisyys. Suomessa toiminimiyrittäjä ei ole ikinä ollut mitään ja nyt toivonkin, että siihen saadaan muutoksia. Toivon, että tämän jälkeen meillä olisi kevyempi sosiaaliturva ja työnteosta rankaiseminen loppuisi.

Otetaan nyt kaikki kuitenkin ihan rauhassa ja seurataan päivä kerrallaan uutisia. <3
Valtion tukien hakemista varten kannattaa seurata seuraavia sivuja:

Olkaa kärsivällisiä! Seuratkaa näiden sivujen tiedotteita, koska vielä pienyrittäjät eivät voi hakea näitä tukia. Älkää kuormittako nyt turhaan muutenkin jo ylikuormitettua järjestelmää kyselyjen ja turhien hakemusten takia.

Koittakaa myös seurata faktoja ja muistaa, että korona on virus mihin meillä ei ole vielä rokotetta. Tämän kaiken liikkumisen rajoittamisen tarkoitus on hillitä tartuntoja, koska kenenkään terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä tällaisia massasairastumisia. Tulemme ehkä kaikki jossain kohtaa sairastumaan tähän virukseen, mutta pointti olisikin, että se ei tapahtuisi kaikille samaan aikaan. Miettikää tilannetta, että ette saa tarvitsemaanne hoitoa, koska sairaala on yksinkertaisesti liian täynnä eikä resursseja ole.

Pidetään huolta läheisistämme ja tärkeistä ihmisistä. Nyt on hyvä hetki ottaa aikaa itselle ja miettiä hetki asioita ja elämää. Ollaan myös yrittäjinä yksi rintama ja tuetaan toisiamme! Nyt, eikä koskaan, ole hetki syyllistää toisia tai kilpailla kaikesta. Tuetaan toisiamme ja keksitään yhdessä ratkaisuja tälle tilanteelle. On kuitenkin meidän kaikkien etu, että mahdollisimman monella on vielä työpaikka mihin mennä tämänkin jälkeen.

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. Jari says:

    Sairastuneita noin 4000 henkeä. Se on 0.07% kansasta. Kuolleita pyötreästi 100 henkeä. Se on 2.25% sairastuneista. Koko kansasta kuolleita 0.002%

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.